Årsmötet 2025 blir på Möckelsnäs Herrgård 29 – 31 augusti
Möckeln rymmer sjömalm, på 1760-skattades att Diö bruk årligen tog upp 400 tunnor sjömalm ur Möckeln. Bruket ägde pråmar med vilka kol hämtades i Pjätteryds och Agunneryds socknar för kniphammaren och masugnens drift.
Till Stenbrohults kyrka har sockenborna i äldre tid även färdats med kyrkbåtar.
På 1880-talet införskaffades en hjulångare som gick i trafik på Möckeln med anhalt vid Möckelns station vid Södra stambanan.
Hjulångaren brann senare upp.
I början av 1900-talet bildades Möckelns Ångbåts AB som införskaffade ångbåten Möckeln som dels bogserade timmer och massaved, dels transporterade sten från Taxås klint till Möckelns station.
Från 1912 gick även under en tid ångfartyget Persivall på Möckeln, främst använd för timmerflottning men även för turistresor.
Vid Möckelsnäs ligger Möckelsnäs herrgård med anor från medeltiden, idag renoverat till och bedrivet som hotell och konferensanläggning med restaurang.
Vid Möckeln, och i prästgården i Stenbrohult, växte Carl von Linné upp. Han föddes i Råshult cirka en kilometer öster om Stenbrohults kyrkby men flyttade hit vid knappt ett års ålder då hans far, Nils Linnaeus fått tjänsten som kyrkoherde.
Här vid Möckelns stränder och kring Taxås och Möckelsnäs gjorde Linné sina första botaniska observationer och upptäckter.
Sjön sänktes 1855-1859 med 1,78 meter. Innan dess var Krämarsundet segelbart fram till Diö.
Anmälan till Peter Eklund pe.eklund@telia.com eller 0708-188150 senast 31 Maj för att säkra rummen.