Årsmöte i Värnamo 2020

31 aug,2020

Av: Lars Erik Karlsson

Årsmötet 2020 var förlagt till Värnamo med Lidmalm/Eklund som arrangörer. Josefine har även bidragit med faktauppgifter till denna redovisning.

Vi var 10 bilar som deltog (trots Covi-19 pandemin).

Arrangemanget startade redan på fredag den 28 augusti med samling vid Varbergs fästning kl 15.00.

VARBERGS FÄSTNING
Har sina rötter från 1200-talet och uppfördes först som en borg/slott och utökades på 1500/1600-talet till en stark fästning, som då var en av de modernaste i Europa.

Vi startade kl 15.30 med en gemensam avfärd mot Grimetons Radiostation.

GRIMETON RADIOSTATION
Radiostationen i Grimeton uppfördes i början av 1920-talet som en del i ett världsomspännande nätverk av radiosändare. Den är ett välbevarat exempel på ett telekommunikationscentrum som användes för att bibehålla täta kontakter med omvärlden. Idag används inte anläggningen regelbundet, men utrustningen hålls fortfarande i fungerande skick.

Anläggningen är unik genom att vara det enda bevarande exemplet på en sändningsstation som fungerar med hjälp av en Alexandersonalternator. Grimeton radiostation fungerar därmed som ett minne över begynnelsen av en ny kommunikationsera som snabbt krympte de internationella avstånden. Grimeton radiostation utsågs av Unesco till världsarv 2004.

Väl framme på Grimeton Radiostation möttes vi av en guide som skulle visa oss och berätta om radiostationens historia och visa de olika fantastiska maskiner som är föregångaren till våra små mobiltelefoner idag som mer är att betrakta som datorer.
Guiden var fantastiskt engagerad och kunnig både historiskt och tekniskt. Det är helt fantastiskt att en radiostation som är 100 år gammal, fortfarande är i funktion och trots den makalösa utvecklingen som varit, så kan man fortfarande använda samma typ av radiokommunikation.

ÄSTAD VINGÅRD
Ästad är Hallands största vingård, matglädje och förstklassigt vin är några av grundpelarna. På Ästad Vingård skapas rätterna av svenska råvaror och de får gärna vara handplockade från odlare i trakten. På Ärsta vingård finns förutom vingården
även hotell- och restaurangverksamhet samt även ”sinnenas spa”, där bastun ligger under vattenytan med undervattenutsikt, spännande. Vi anlände till Ästad senare på eftermiddagen och fick tyvärr inte möjlighet att uppleva vad gården har att erbjuda, men det gav mersmak.

Vi samlades i foajén till restaurangen vid 19-tiden, där det serverades en välkomstdrink och efter en stunds mingel var det dags att äntra restaurangen, där det serverades en 3-rätters middag som var mycket god, med specialmeny för den yngre generationen.

Efter en god nattsömn och en god frukost som erbjöd det mesta, var det dags att samlas för avfärd mot Toftaholm Herrgård.

Det blev en som vanligt väldigt fin ”Indigoväg” genom Åkulla bokskogar och längs vackra sjöar med lite trafik, så det gick lätt att hålla ihop ”gänget”.

Det är också helt fantastiskt att det finns entusiaster som till och med ställer sig ute i skogen och visar sin uppskattning till Indigoklubben när vi kommer.

ÅKULLA BOKSKOGAR
Åkulla bokskogar är ett femtio kvadratkilometer stort naturområde som ligger i det inre av Halland i den triangel som Varberg, Falkenberg och Ullared bildar. Inom området finns ett stort antal sjöar och många naturreservat. I dag anses det vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden med tanke på den rikedom av ovanliga och hotade arter som finns där.

Första stoppet blev Hyltenäs Kulle som även kallas Seatons kulle efter mannen som byggde sitt slott på kullen. På en udde mellan Östra och Västra Öresjön höjer sig den mytomspunna Hyltenäs kulle över omgivningen. Kullen är ett omtyckt och lättillgängligt utflyktsmål. Från kullens topp har man vidsträckt utsikt över det omgivande landskapet.

Det som gjort området särskilt känt är det märkliga jaktslott som köpmannen George Seaton lät bygga på kullens krön under åren 1915–1918. Förutom den väldiga byggnaden lät byggherren anlägga en trädgård med sten-balustrader, fontäner och exotiska träd och buskar. Slottet var dyrbart och smakfullt inrett och här hölls ofta storslagna fester. Den glansfulla tiden blev dock kort. I december 1923 bröt elden ut och på några timmar var hela slottet övertänt. Idag återstår endast grunden från denna byggnad.

Lika välplanerat som vanligt, blev det en fikapaus under bar himmel och med den fantastiska utsikt som Hyltenäs kulle erbjuder.

Efter fikapaus var det dags att ”dra vidare” mot Bynanders motormuseum i Svenljunga. Det blev ytterligare ”goa” Indigovägar genom ett fantastiskt vackert landskap. Det var fortsatt lite trafik, så vi kunde ”hålla ihop gänget” mycket bra.

BYNANDERS MOTORMUSEUM, SVENLJUNGA
Bynanders Motormuseum är ett utav Västsveriges mest moderna bilmuseum och ett måste att besöka för den motorintresserade (Indigoklubben).

Här hittar ni delar av Göran “Gekås” Karlsson
före detta samling men också pärlor från Per Bynanders egna samling. Motormuseet har ca 66
bilar och över 200 mopeder / motorcyklar, radioapparater samt en samling från gammal lanthandel.

Det finns ett stort utbud av fordon från sekelskiftet fram till modern tid. Det finns såväl vanliga bruksfordon som fantastiska utställningsfordon.

Efter ca 1,5 timmas besök på museet inklusive en lätt lunch var det dags att dra vidare. Nu var det dags att ”styra kosan” mot Hylténs & Gåröströms Industrimuseum, Gnosjö. Ännu fler härliga vägar, med fantastisk natur, där vi fick ”använda ratten” mycket och efter drygt 1 timma var vi framme på industrimuseet.

HYLTÉNS & GÅRÖSTRÖMS INDUSTRIMUSEUM, GNOSJÖ
Väl framme på museet togs vi om hand av tre gentlemän som skulle guida oss genom Museet. Vi delades upp i tre grupper för att lokalerna var bitvis ganska små samt att det är svårt att hålla ihop större grupper när man bl.a. skall visa maskiner i drift och hålla säkerhetsavstånd. Många av maskinerna är fortfarande i drift.

Det är ett levande museum där vattenhjulen fortfarande snurrar och ger elektricitet till de gamla maskinerna, precis som förr i tiden. Det finns bland annat två kvarnar, en smedja och Gnosjös första automatmaskin tillverkad 1881. Där finns tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor, siktar och
hönsglasögon.

J E Hylténs Metallvarufabrik var verksam mellan 1874 och 1974. Ett besök på Hylténs industrimuseum är som att träda in i en metallfabrik, där tiden stått still i 80 år. Det är ett levande museum som visas av kunniga guider.

Hylténs industrimuseum är en intakt bevarad metallindustri med maskiner, verktyg, kontor med mera i drift. Det finns till och med kvar ett lager med varor, redo att skeppas i väg. I verkstaden arbetar maskinerna med remdrift och elektriciteten kommer från ett eget över 100 år gammalt vattenkraftverk. Vi fick bl.a se hur det gick till när man tillverkade spikar, synålar mm i början av 1900-talet.

Viss verksamhet pågår än idag av ett antal entusiaster som jobbar ideellt med att underhålla maskiner och hålla igång viss tillverkning. Det finns även försäljning av produkter tillverkade på gammalt vis.

Gåröströms industrimuseum i Gnosjö, där renoveras och körs maskiner som speglar 1900-talets mekanisering och automatisering av Gnosjöindustrin. Tyngdpunkten ligger på metallbearbetning med ett maskinellt tråddrageri, automatiska trådbearbetningsmaskiner, automatsvarvar, hydraul-, skruv- och excenterpressar med mera. Flera av maskinerna är tillverkade i Gnosjöregionen. Museets syfte är att visa maskinerna i drift. Därför består det viktigaste arbetet på museet
i att renovera, underhålla och köra museets maskinpark.

Efter besöket på Hylténs & Gåröströms Industrimuseum, Gnosjö var det dags att ”dra” mot Toftaholm Herrgård. Även denna sträcka blev en härlig åktur, även om regnmolnen hängde tungt över oss. Vi fick lite regn på oss också, men så länge man kör kommer det nästan inte in något i bilarna även om man kör nedcabbat, dock regnade det extra mycket när vi svängde in till Toftaholm Herrgård och då kunde vi inte köra så fort, så då blev det lite blött i de bilar som inte hade cabben uppe, men vad gör lite regn ? kan t.o.m. vara uppfriskande.

TOFTAHOLM HERRGÅRD
Toftaholm Herrgård ligger i Vittaryd nästan mitt emellan Värnamo och Ljungby och har en drygt sexhundraårig historia. Historien börjar år 1389 då Jöns Skötta köpte Toftaholm. Jöns blev adlad och fick namnet Stenbock. På Stenhusholmen kan man se ruinen efter den borg som han lät uppföra. Den äldsta bevarade byggnaden på Toftaholm är det gamla Värdshuset Gyllene Abborren som är från år 1640. Södra flygeln kallas ”Katarina Stenbocks flygel”. Den är troligen från tidigt 1700-tal. Norra flygeln kallas ”Gustav Adolfs flygel” efter att Kung Gustav Adolf övernattat här med sina mannar när han skulle ner och slåss med danskarna. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1871. Den ersatte den tidigare huvudbyggnaden som förstördes i en stor brand i mitten av 1800-talet. Vi anlände Toftaholm Herrgård vid 17-tiden och efter lite tid för vila, uppfräschning och klädbyte var det dags att träffas för årsmötet.

Vi startade med en välkomstdrink i foajén och därefter det sedvanliga årsmötet, där ordförande Kåge Schildt hälsade alla hjärtligt välkomna.

Efter ett väl genomfört årsmöte var det dags för den sedvanliga middagen som var en mycket god 3-rätters meny och de flesta verkar mycket nöjda.

Efter en mycket trevlig kväll var det dags för ”John Blund” och efter en god natts sömn, var det dags för frukost, som var mycket god och riklig.

Nu återstår endast att tacka arrangörerna för en väldigt trevlig och mycket väl genomförd utflykt och årsmöte, innan vi drar vidare till respektive hemort