Årsmöte 27-29 augusti 2021

28 okt,2021

Årets årsmöte var förlagt i det Dalsländska landskapet och familjerna Lidmalm x 2 samt Eklund hade arrangerat en mycket trevlig guidad tur och goda förutsättningar för oss alla till att också få en härlig upplevelse med tillhörande sedvanligt årsmöte med utgångspunkt från Baldersnäs Herrgård.

Klubben samlades fredagseftermiddagen den 27 Augusti-21 på Baldersnäs för välkomnade av Indigoklubbens ordförande Kåge Schildt innan kvällens välsmakade middag intogs. I år kunde vi också hälsa några nya Lusitano ägare välkomna såsom familjerna Mats Tonsjö, Håkan Wigren och Jonny Olsson med respektive. Trevligt att också få med nya Lusitano bilar i klubben.

Baldersnäs Herrgård, som är vackert belägen vid Laxsjön 5 km norr om Dals Långed härstammar från 1700 talet där då den forna brukspatronen Carl Fredrik Uggla lät instifta ett herresäte med benämningen Baldersnäs. Dock är den nuvarande herrgårdsbyggnaden uppförd år 1910 och har ägs av många olika personligheter genom åren däribland TV profilen Ingvar Oldsberg under en senare tid. Idag ägs Baldersnäs av utländsk affärsman och som driver herrgården vidare.

På Lördagsmorgonen den 28/8 startade vi vår guidade tur med Micael Lidmalm i spetsen genom Dalslands vackra landskap omgiven av vacker trolsk skog och många fina små och stora sjöar. Visste ni för övrigt att det finns över 1000 sjöar samt en kanal i detta underbara landskap?

Vi passerade förbi Dals Långed (där för övrigt den kända konst- och hantverksskolan Steneby är belägen. Steneby är sedan en tid en del av Göteborgs Universitet) vidare genom Hallersbyn för att stanna såsom vårt första stopp på Dalslands Konstmuseum i Upperud vid sjön Spången.

Här möttes klubben av grundaren till museet Sten Torstensson som hälsade oss alla välkomna och berättade om museets tillkomst. Museet grundades år 1995 och innehåller ett museum med många vackra samlingar utifrån de bästa av konst och hantverksföremålen som har sitt ursprung från Dalsland.

Museet erbjuder också en butik som för övrigt är finns i ett f.d. brukshotell från år 1930 samt ett café benämnt café Bonaparte där vi förövrigt intog en god och välsmakande förmiddags fika.

I området finns även en konstnärs park med ett antal vackra objekt av bl.a. konstnären Eric Langert.

https://www.dalslandskonstmuseum.se/parken).

Därefter var det dags för delsträcka 2 från Upperud, via Håverud på väg 172 fram till nästa etappmål som var Stenebygrottan.

Resan gick i slingrande väg över brudfjället, (www.brudfjallet.se) inte långt från där den forna och välkända racingbanan Dalslands Ring som en gång var belägen där men som avvecklades tragisk genom en konkurs år 1974. Idag finns endast 100 meter kvar av banan som för övrigt är jordbruksmark.

Väl framme vid jättegrytorna vid Steneby kyrka gavs vi ett mäktigt och fascinerande intryck av grottorna som i många fall är flera meter djupa.  Grytorna har uppkommit under istiden och skänker tankar om vattnets och istidens kraft för att forma vårt landskap.

Efter en god lunch vid Stenebygrytan fortsatte resan sedan på underbara ”Indigovägar” i rask takt via väg 164 till Dals Ed där vi även fick uppleva transport via linfärja över sjön Stora Le vid Jarenleden.

Därefter fortsatte färden ner emot Bengtsfors och ett besök på Halmens hus.

Denna plats är Nordens enda museum som visualiserar halm och dess egenskaper och bruk genom tiderna. Här kan man se hur halm använts i olika kulturer under lång tid och berättelsen om varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland.
Här finns också tillfälliga utställningar, kurser, föreläsningar, konserter och andra arrangemang.

Efter att ha lyssnat på ett intressant föredrag om halmens historia intogs eftermiddagens fika på plats för att senare fortsätta värden tillbaka till Baldersnäs Herrgård där ett effektivt och årligt årsmöte hölls tillsammans med deltagarna.

Till att ingå i fortsatt styrelse för Indigoklubben valdes för året 2021/2022:

Kåge Schildt (Ordf.)    
Lars-Erik Karlsson (Vice ordf.)
Oscar Samuelsson (Kassör)
Peter Eklund (Sekr.)
Bengt Lidmalm
Katarina Fellbrant                               

På årsmötet beslutades dessutom att efter den tillfälliga höjningen av medlemsavgiften ifjol för att stärka klubbens ekonomi återgå till en mer normal medlemsavgift på 550.- per år.

Efter avlutat möte skedde en trevlig mingelstund och middag i härlig herrgårdsmiljö.

Efter frukost på söndag morgon följde de flesta deltagare med till Håverud för att besöka Kanalmuseet samt deltaga på en trevlig färd på Dalslandskanal med M/S Storholmen där även lunchen intogs. Årets möte avslutades därefter skedde hemfärden i respektive Indigo och Lusitano bilar.

Vi vill passa på att tacka:
Bengt och Bibbi, Micael och Josefine samt Peter och Annica för ett mycket välarrangerat och trevligt årsmöte i Dalsland år 2021.

För referatet stod Kurt Tingdal