Bumpgummi problem

19 mar,2022

Lite information som kanske  kan vara nyttig – av Bengt Lidmalm

Jag hade under Dalslands-turen ett problem med min Indigo, i synnerhet med 2 personer i och last där bak och mycket soppa i tanken, däcken bak tog då i hjulhusen vid kraftiga gupp med oljud och gummidoft som resultat. Så skall det ju inte vara. 

Väl hemkommen till Hovås lyfte jag upp aktern och tog bort hjulen. Då var det uppenbart vad problemet var, inga bumpgummin kvar! De hade blivit som ett pulver vilket förklarade en liten pulverhög på garageuppfarten.

På nästa foto syns mina båda lätt begagnade bumpgummin samt ett nytt original. Det hittade jag ihop med två till i en låda märkt ”Bumpgummin”. Är ju bra att ha…..

Jag kontaktade då en gammal god vän, Göran Karlsson som varit bl a chef för chassiutveckling på Volvo PV och hans son Stefan som också jobbat där men som numera fixar chassin på Lucid Air i Kalifornien, och undrade om garantin fortfarande gällde efter 25 år och vad nu detta berodde på. Svaren kom raskt med att garantin tyvärr gått ut och att bumpgummina, som är gjorda av polyuretan, inte tål solljus. Då blir de i stället pulver…. Då är det bara att byta. Bort med hjulen och sedan är det lätt att demontera dem med en 13-nyckel.

Nya har hos Volvo detaljnummer: VO 9140 490.
Dvs om man nu har dem kvar i lager….

Innan montering måste de justeras för Indigo-bruk, nämligen såga av den översta sektionen. Dvs bara två kvar.