Årsmöte med Indigoklubben 2018

29 aug,2018

Indigoklubben 20 år, 2018 – Årsmöte i Simrishamn

Årsmötet 2018 var förlagt till Simrishamn med Kåge & Els-Mari Schildt som
arrangörer. Vi var 17 bilar som deltog vilket var ett rekordstort deltagande för årsmöte som tidigare varit ca 12-14 bilar.

Att det blev så många deltagare beror troligtvis på en kombination av att det är 20-års jubileum samt ett fantastiskt fint arrangemang med väldigt intressant program. Naturligtvis hoppas vi på att det även fortsättningsvis skall bli lika många deltagare (eller fler), det är fantastiskt trevligt att träffas på detta sätt.

Arrangemanget startade redan på fredag den 24 augusti med incheckning på Hotell Maritim och Svea och vid 16.30-tiden träffades vi i källarbaren på hotell Maritim för en introduktion och kl 17.15 var det planerat en busstur till Nordic Sea Winery för fabriksbesök, vinprovning och middag.

Nordic Sea Winery är ett relativt ungt företag som startade 2008. Vineriet är en av norra Europas mest moderna vinanläggningar. På Nordic Sea Winery
produceras några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken.
Druvorna till vinet plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box.

Restaurangbyggnaden har en fin design exteriört som består av en cirkulär
byggnad med träfasad och vidbyggda kvadratiska utbyggnader av mörkt tegel. Även trädgården är fint designad.

Besöket började med en introduktion i den mycket smakfullt inredda
restaurangen.

Efter introduktionen var det dags för en rundvandring med guidning i anläggningen och för att få komma in i fabriken fick alla ta på sig orange skyddskläder och ”plastpåse” på huvudet.

Nordic Sea Winery är en stor anläggning med många stora cisterner i rostfritt stål (det var förbjudet att fotografera cisternerna i byggnaden men vidstående bild visar liknande cisterner från en vindistributör i Italien som jag tog vid vår resa genom Europa 2015). Vinet i cisternerna är årets viner och lagring av vinet sker i ekfat.

Ekfaten för lagring av vinerna används endast i 5 år och därefter säljs de till såväl allmänheten som till företag för 1200 kr/st. Det finns många sätt att använda ekfaten och här är ett sätt.

Efter rundvandringen var det dags för vinprovning och middag.

På Nordic Sea Winery har man även börjat odla olika typer av vindruvor för att se om det går att odla vindruvor även i södra Sverige. De har tagit fram olika sorters vindruvor som skall vara extra tåliga för att klara vårt klimat, men det tar några år ytterligare innan man ev. kan skörda och göra vin på den egna odlingen.

Efter vinprovning och mat var det dags för återfärd.

Väl tillbaka på hotellet träffades vi i källarbaren på hotell Maritim igen, för en välkomstdrink med mingel.

Värdparet delade även ut en bärpåse med bl.a. Roadbooken för lördagens aktiviteter och naturligtvis 2 flaskor äpplemust, vad annars när man är i Kivikstrakten.

Lördagen startade med en härlig frukost på hotell Maritim och omkring kl 9 samlades alla bilarna för en tur på Österlen.

Det var en mycket väl förberedd tur som gick via Brantevik och Skillinge till Autoseum i Simrishamn. Det var en tur på 38 km genom vackert landskap och fina vägar.

Väl framme vid Autoseum, blev det ett besök på ca 1 timma. Det är en fantastisk samling av såväl bilar som motorcyklar och andra farkoster.

Autoseum ligger i en gammal fabriksbyggnad på Fabriksgatan 10 i Simrishamn. Exteriört är det inte mycket som skvallrar om innehållet. Autoseum startade i juni 2008 och utställningen rymmer ett 120-tal bilar, 80-tal motorcyklar och mopeder samt ett par flygplan, från 1800-talet till modern tid.


Där finns bland annat bilar som ägts av Zsa Zsa Gabor, Ronald Reagan och Claudia Cardinal. Autoseum inrymmer också separata utställningar om Svensk Bilsportshistoria och Stefan ”Lill- Lövis” Johansson samt en modellflygutställning. Där finns även Barnens Autoseum och Mariannes Musikmuseum.

Autoseum är Simrishamns och Österlens största museum och är ett fantastiskt fint och spännande motormuseum.

Efter besöket på Autoseum drar vi vidare mot en lunch på Brösarps Gästgiveri. Vi följer den fantastiskt fina och tydliga vägbeskrivningen med såväl skyltar som avstånd mm redovisat (ett skolexempel av tydlighet) så det gick inte att missa.

Det fortsätter med fina vägar och en fantastisk natur, men många av oss blev förvånade när vägskylten Österrike dök upp, man kunde väl inte tänka sig att det skulle finnas ett Österrike på Österlen också.

Väl framme på Brösarps Gästgiveri efter ca 39 km, bjöds det på Skånsk ”Äggakaga” med lingon, smarrigt.

Efter en god måltid var det dags att dra vidare mot det Kinesiska templet Yangtorp. Det blev en resa på ca 20 km och det var en speciell upplevelse att mitt ute på landsbygden hitta ett Kinesiskt tempel.

Det var inte öppet för besökare när vi var där, så vi fick betrakta det från utsidan, men det är en fantastisk skapelse och det är en upplevelse att besöka detta byggnadsverk vilket vi inte hade fått uppleva utan Kåge:s och Els-Mari:s försorg. Man kan inte sluta att förundras över att man byggt en sådan otrolig anläggning just här.

Nu var det dags att styra kosan mot Tunby, där vi besökte konstnären Johan
Thunell.

Det blev en resa på ca 33 km och fler fantastiskt vackra vägar.

Vi samlades i trädgården där Kåge och Els-Mari ställt upp presentkartonger med ståltermosar med respektive bils tillverkningsnummer tryckt på termosarna

Indigo 3000 (ex.vis) # 36 – mycket uppskattat.

Johan Turnell har en gammal fin gård och vid infarten fanns hans ateljé med många av hans skapelser.

Konstverken består av olika små fantastiskt fina ansikte i keramik.

När man ser alla dessa skapelser där varje ansikte är unikt, förstår man hur otroligt mycket tid och engagemang som ligger bakom dessa skapelser.

När vi studerat alla fantastiska konstverk, var det dags att styra kosan ”hemåt” till Simrishamn, en tur på 20 km.

Vi var vid hotellet vid 16-tiden.

Nu var det dags att förbereda sig för årsmötet som skulle hållas kl 17.00 i hotell Maritims källarbar, där vi hade välkomstdrinken fredag kväll.

ÅRSMÖTET startade kl 17.05 med att Micael hälsade alla välkomna.

Efter genomgång av dagordningen (se protokoll från årsmötet), blev Bengt Lidmalm ombedd att berätta hela historien om INDIGO 3000 / 3000R.

Det är ju en fantastisk historia med INDIGO 3000 och när han kom in på INDIGO 3000R, berättade han om vad han vet avseende projektet och om tidplanen, som vad vi förstår har ändrats flera gånger under resans gång (inte konstigt eftersom det naturligtvis är komplicerat att bygga en bil), men det finns två körbara bilar som bland annat var med på Tjolöholm Classic Car, vilket är spännande och intressant. Skall bli intressant att följa bilens fortsatta utveckling.

Efter årsmötet var det dags för middag på hotell Maritim, en väldigt god och vällagad middag.

När det var dags att bryta upp efter middagen, var det ett drygt handfull antal personer som ville se vad Simrishamn har att erbjuda till kvällningen, och vi hittade endast en Restaurang/Pub som var öppen, och där slank vi in för lite ytterligare mingel, men det blev inte så långvarigt eftersom vi skulle köra långt dagen efter.

En ny dag som startar med en god frukost på hotell Maritim där vi tar farväl av varann och var och en ”styr kosan” vidare eller hemåt.

TILL SIST:
Vi vill ännu en gång tacka Kåge och Els-Mari för en fantastiskt trevligt genomförd 20-års träff.

Text: Lars Erik & Monica Karlsson, Bil nr 36