BotaniCar 2023

30 aug,2023

BotaniCar Norrvikens Trädgårdar 3-5 augusti, Båstad, för Indigoklubben av Lars Erik Karlsson

BotaniCar som arrangerades av Norrvikens Trädgårdar var en fantastiskt välarrangerad tillställning i en sagolikt vacker ”slottsmiljö”. Historien kring Norrvikens Trädgårdar finns i slutet av denna redovisning. Det var en utställning för såväl företagare som privatpersoner, där man kunde visa upp sina fantastiska fordon.

Varje bil som skulle vara med på utställningen var föranmäld och väl utvald samt hade sin exakta plats, som arrangören var mycket noga med att följa, vilket innebar att det blev en tydlighet vid placering av bilarna som gagnade både utställare och besökare. Att Indigoklubben blev inbjuden är Bengt Lidmalms förtjänst som har kontakt med arrangören. Bengt lyckades även med att få bjuda in ytterligare två Indigobilar vilket gjorde att såväl Peter Eklund som Lars Erik fick vara med och det tackar vi för.

Här samtalar Bengt med ansvariga för
arrangemanget. De är mycket intresserade

och imponerade av Indigon och dess historia

Intresset för Indigon avseende såväl teknik som dess historia är mycket stort bland besökarna och Bengt har fullt upp att berätta
om detta, nu redogör han för framvagnens uppbyggnad, motor, drivlina mm

Den proffsigt gjorda och informativa skylt som Kåge Schildt gjort bidrog också ihop med vimplarna säkert till det stora intresset och att besökarna stannade till, läste på skylten och ställde ytterligare frågor om bilarna.

Området består av en fantastiskt fin och välskött park som är indelad med häckar, träd och blomster som ihop med de välskötta gräsmattorna och välkrattade gångarna ger en extra fin klasskänsla på arrangemanget. På området finns flera stora ”Orangerier” med Restauranger, Caféer och Uteserveringar, vilket också skapade en härlig stämning och bidrog till den härliga miljön. Det var en stor mängd fantastiska entusiastbilar (utöver Indigo 3000), såväl hemmabyggda repliker som fabriksbyggda bilar, ett axplock enligt nedan:

Koenigsegg Gemera
Specialbyggd Volvo P1800
Bentley Cab begagnad, till salu för 5.500.000 kr (vet inte om någon ”nappade”)
Lamborghini Aventador 2021 års modell, 770 hk
Lamborghini Countach
Här fanns även fantastiska hemmabyggen som denna, Bugatti Racer typ 59   1935    Replika

Ovanstående är ett axplock ur den fantastiska floran av bilar som var representerade. Ett stort tack till arrangören som har gjort ett fantastiskt bra arbete med hela arrangemanget.

Norrvikens Historia

Rudolf Abelin, som anlagt Norrvikens Trädgårdar levde mellan 1864 – 1961. Han påbörjade universitetsstudier inom juridik, men när han fick en ursäkt att avbryta dem, grep han chansen att byta bana och följa sitt hjärta.
Då utbildade han sig istället till hortonom och pomolog. Till Båstad kom han 1905, lockad av Ellen Key och barndomsvännen Ludvig Nobel. Båstad var redan då en badort i ropet, som drog till sig både societeten och folk ur kulturkretsar. Här fann han den perfekta platsen för sin nya trädgård. Namnet Norrviken fick den efter hans tidigare trädgård, som han lämnat bakom sig.

Platsen har ett särdeles gynnsamt odlingsklimat. Havet bidrar med fuktighet, medan Hallandsåsen ger skydd för vinden. Här planerade och anlade Rudolf en av Nordens största fruktträdgårdar med mer än femtusen fruktträd av hundratals olika sorter och minst dubbelt så många hasselnötsbuskar. Detta var tänkt att finansiera hela anläggningen, som också skulle ha trädgårdar för sin skönhets skull.

För Rudolfs filosofi var, att en riktigt lyckad trädgård skulle kunna bjuda på både god avkastning och skönhet. Mat på bordet och en inkomst från såld skörd är nog så viktig, resonerade han, men människan behöver också sinnlig upplevelse.

De olika stilträdgårdarna anlades runt bostaden, Villa Abelin. De var inspirerade av olika tidsepoker och kulturer. Rudolf var en ivrig och nyfiken trädgårdsmästare som reste och hämtade in idéer runtom i Europa. Idéerna anpassade han sedan till den jordmån och det odlingsklimat som bjöds på Norrviken. Han experimenterade och var på många vis nytänkande.

Rudolf älskade färg och vatten! Medvetet skapade han trädgårdar som lockar till sig olika fåglar och fjärilar. Han är inspirerad av tuktade, välskötta historiska trädgårdar men bjuder in naturen så att gränserna mellan trädgård och natur blir flytande på sina håll. Djupa, fria siktlinjer är viktiga. På så vis blir trädgården också en del av havet och skogen. Men där ska också finnas mer intima platser att upptäcka på sin vandring.

Han var också en föregångare som arbetade för att utveckla trädgårdsintresset hos andra och sprida kunskap kring så väl nyttoväxter som trädgård för skönhets skull. Han föreläste, drev trädgårdsskola och skrev flera böcker. Han tog också uppdrag där han planerade och ritade många andra stora trädgårdar
runtom i landet.

Mer än hundra år senare känns hans trädgårdsfilosofi på många sätt fortfarande modern. Han har påverkat trädgårdar runt om i Sverige på många vis. Den japanska trädgården på Norrviken var bland annat en av de allra första asiatiska trädgårdar som anlades i Sverige. Idag är de asiatiska influenserna något som återfinns i
många villaträdgårdar.

Icke att förglömma, så var han en pomolog av rang. Ett av Rudolfs stoltaste ögonblick var när han fick pris för sina äpplen på världsutställningen i Paris, 1905. Norrviken anlades för att vara en vinstdrivande fruktodling. Den delen gick inte som planerat. Hårda vintrar som fick fruktträden att förfrysa och konkurrensen av den allt vanligare importerade och ofta billigare frukten blev för svår.

”Arbetsnarkoman” var ett okänt begrepp på den tiden, men visst fanns det sådana redan då. Rudolf var besatt av trädgård, var alltid i framkanten, arbetade jämt och var ständigt i farten. Nu arbetar vi vidare i hans anda och utvecklar Norrvikens trädgårdar, med inspiration hämtad ur Rudolfs egen, väldokumenterade trädgårdsfilosofi.

Historien om Norrvikens Trädgårdar är hämtad från deras hemsida