Årsmöte 2023

20 sep,2023

Text Bibi Lidmalm foto Kåge Schildt (fler foton finns under Galleri)

13 Indigobilar med förväntansfulla passagerare styr kosan mot Uppland och Mälaren. Vi kommer från olika håll i landet och kommer att anlända till Friibergh Herrgård, orten heter Friberg, vackert belägen vid Mälarens strand. Regn över hela landet och många skurar för de som tufft åker med öppna bilar…sportigt! Alla samlas vid afternoon tea, nya välkomnas och gamla hälsar glatt. Denna gången en norskregistrerad bil, Markels tidigare, som har ny ägare, Astrid och Oddvar samt Ola och Jenny som köpt den bil som ursprungligen ägdes av Karl-Johan Svanlund. Vi får information om morgondagens spännande resa av Daga och Erik, vårt värdpar denna gången. Vi ska få följa Eriks väg i livet och de presenterar första etappen som ”Hem till Erik”. En god middag och umgänge under kvällen samt information om praktiska saker Och vi somnar med förväntan.

Lördagen infinner sig med mulna skyar, lite lätt regnstänk i luften, men med goda förhoppningar om uppehåll. Klockan är 8.30……mot Wiks Slott. Vi passerar Balingsta kyrka där Erik döptes, och mor var kyrkvärd. Vi blir imponerade över den flotta omgivningen, de pampiga byggnaderna, utsikten över Mälaren. Daga och Erik berättar och vi får veta att Eriks far var lärare och därför bodde de vid slottet, som då var läroanstalt, som sen blev folkhögskola….och redan där kom Daga in i bilden. Första pussen….! Vi serveras kaffe med bulle vid stranden där Erik badat på somrarna och åkt skridsko på vintern. En fantastisk miljö att växa upp i. Erik bodde där sina första 20 år.

Från Wiks Slott fortsätter vi genom vackra trakter och kurviga vägar till Dalby kyrka. Där konfirmerades Erik. Vi kommer in i Uppsala och man blir imponerad av de gamla gatorna, och de vördnadsbjudande byggnader man ser. Universitet, Carolina Rediviva är universitetsbiblioteket, med berömda silverbibeln. Vi ser Uppsala Slott och Botaniska Trädgården…pampigt. Och Katedralskolan där Erik var student i 8 år. Vi beundrar och undrar över de berömda högarna och lär oss att Pelle Svanslös föddes i Uppsala och heter Peter-no-tail på engelska. Inte lätt köra kolonn med 13 bilar, rödljus och trafik, men bara ett par bilar tappades när vi åker ur stan. Inga namn nämnda. De ansluter vid nästa etapp….

SKARHOLMEN

Är nästa mål, där vi ska ha vår lunch.  Allt ljusare, moln i fjärran och vi njuter vår måltid på trevlig terrass med fin utsikt över Mälarens vatten. Vi ska nu runt sjön och åker tillbaka en bit, mot Stockholm, sedan över Fyrisån, mot Sigtuna. Det är ett vackert, bördigt landskap, stora fält, öppna vyer. Solrosor och skördade fält tyder på blomstrande jordbruk. Alsike kyrka väcker minnen från historielektioner, liksom namnen Gottsunda, Skokloster och andra namn från böcker och historielektioner….namnen susar förbi. Sigtuna har vackert läge vid vattnet, hela stan är på benen och vi snirklar oss sakta, i flott kolonn, genom stan och alla typer av evenemang. Gamla som unga, små barn, hundar och flaggor överallt. Verklig feststämning! Alla vinkar! Nu drar Erik igång rejält och vi susar snabbt fram på härlig indigoväg, trafiken vänlig och det går undan. Alla är med!

Nu ska vi till Skokloster och slottet! Mycket pampigt och mycket stort.  Guider beställt och vi delas i två grupper. Fantastiskt slott, inte så vackert, men innehållsrikt! Väl värt besöket och i synnerhet för vår grupp med en riktigt bra kille som guide! Bara grevens 3 salar med tätt uppsatta vapen över alla väggar, rustningar , tortyrredskap, värjor och annat fick oss att häpna. Hundratals vapen från 1600-talet i vart och ett av rummen…..han kunde beväpnat en hel arme! Överdådiga gemak, sängkammare och matsalar var imponerande. I nästan en timme vandrade vi runt och tiden gick fort.

Vi samlar ihop oss och drar nu hem till herrgården och lite paus innan årsmötet. En givande dag, mycket intressanta nejder och vackert landskap är dagens slutsats. För att inte tala om mycket svensk historia! Och Eriks bakgrund! Den grabben hade det förspänt! Bubbel och årsmöte som raskt överstökades och sen väntade en utsökt 4 rätters middag på oss. Hög stämning och nöjda deltagare njöt av mat och dryck.

Söndagen är dagen för uppbrott och efter den som vanligt goda frukosten, med allt, så drar några norröver och vi som ska åt andra hållet har nu en sak kvar. Vi ska besöka Mel´s Garage längs vägen, i Enköping. Ännu en upplevelse och god fika. Amerikanare av alla sorter, perfekt kondition och färgglada. En ljus välkomnande lokal med möbler som välstoppade bilsäten. En riktigt trevlig avslutning!