Ny bilfabrik i Sverige

22 jan,2024

Morganklubben arrangerade under hösten ett besök på vår senaste bilfabrik belägen på en stor hästgård utanför Vadstena. Thomas Kümmerling heter mannen bakom projektet Backdraft HMC Classic och företaget HMC handmadecars. Man har jobbat i 2 ½ år för att få fram ett riktigt EU-godkännande, alltså en helt legal bil för gatan där alla EU-krav är uppfyllda. Man köpte helt enkelt hem två gatbilar och en racingbil från företaget Backdraft i Sydafrika varefter man vände sig till Bengt Lidmalm för att få värdefull hjälp med den komplicerade typgodkännandeprocessen.

Bilens chassi och kaross kommer från Backdraft i Sydafrika och sätts samman i Vadstena. Produktionen är tänkt att starta under 2024 och tanken är att leverera en bil i månaden. HMC räknas nu som småserietillverkare och har därmed möjligheten att tillverka upp till 1500 bilar per år.

Motorn är en Chevrolet LT 1 V8 som är den enda motorn som är certifierad tillsammans med en manuell växellåda. Fram- och bakvagnskomponenter kommer från BMW E 36 och här har man behållit all geometri vilket ger bilen oerhört fina vägegenskaper.

Första seriebilen under uppbyggnad – snyggt och prydligt men vi såg inte så mycket verktyg

Lokalerna liknar kanske mer en utställningshall än bilfabrik – blir nog ändring när produktionen  är igång på riktigt…

Backdraft HMC Classic i racingutförande

Elektriskt kablage bygger man själva

 Mysfaktorn är hög på verkstadskontoret